1 6   D E C E M B E R   2 0 1 1 Glöggmingel hos oss - förra året startade vi och nu är det en tradition!

Den här gången var vi hos Anna Roström (Smallpigart) och precis som förra året så kom en massa härliga glögglada minglare som glatt ställde upp på vår galna fotodokumentation och höjde humöret till taket! Ni som kom är varmt välkomna tillbaka och ni som inte kom får väl se på bilderna här och inse att ni måste dyka upp när det är dags nästa gång! Det var mycket skratt och glam och ni körde slut på oss helt.... se längst ned hur vi såg ut när ni gått :-).

God Jul till alla!

3 0   N O V E M B E R   2 0 1 1

ÅRETS JULFEST - 15 december

Kom på julmys med oss den 15:e december! Vi kommer hänga hos Anna på Rörstrandsgatan 44 mellan kl 17-20, osa senast 8:e december på info@aliciaswedenborg.com

Christmas weddingphotographers.se from Smallpigart Photography on Vimeo

2 9   N O V E M B E R   2 0 1 1

När vi en efter en trillade in på senaste mötet kom vi på att vi glömt lägga upp bilder på mötet dessförinnan! Vi skyller det på Olof som serverades oss sådana mängder raclette och vin att ingen orkade lyfta upp kameran... ;) På mötet häromdagen planerades det hej vilt inför ett galej som inkluderar siamestvillingar, fjärrutlösare och en å annan pepparkaka - kika in här om några dagar igen så ska vi avslöja vad som är på g... ;)

1 9   O K T O B E R   2 0 1 1

Alicia Swedenborgs kreativa resa började i danslokalen. Här följer hennes svar på frågorna hon drog på Köpenhamnsresan.

Foto: Jenny Hammar

Berätta om "ögonblicket" då du bestämde dig för att du skulle bli fotograf?

Hehe, när min danskarriär gick åt pipsvängen och foto va det enda jag kom på! Från det att jag va en liten tott så visste jag att jag skulle bli professionell dansare och jag flyttade till Stockholm för att jag kom in på Balettakademien, men mina knän höll inte för trycket. Tvivalen för att plugga något bara för "att" och få träsmak i rumpan dagen lång, nopp jag ville göra något annat. Jag blev rekomenderad foto - "kreativt utan att behöva ha bra knän", och inom ett år hade jag visp startat företag och kunde titulera mig som fotograf. Det va 4 år sedan nu och det bästa rådet jag någonsin fått.

Om du inte va fotograf vad skulle du vara då?

Alltså, jag älskar ju att resa och en gång när jag va i Kenya mötte jag en kvinna som jobbade som lärarinna och åkte runt till skolor i underpriviligerade området hela jorden runt. Hej hopp drömjobb?! Fast som lärarinna måste man nog kunna multiplikationstabellen...

Vilken låt skulle du vilja ha som brudvals på ditt egna bröllop om du gifter dig?

Med risk att skrämma bort er då jag och pojkvännen har ganska töntig å spretig musiksmak så skulle jag gissa på Jambo Jambo/Safari Sound Band, Jai Ho!/A.R.Rahman eller helt enkelt introlåten till det finska barnprogrammet Rölli....? Traditionallt är inte vår kopp te.

Fågel, fisk eller mitt i mellan - hur fotar du?

Med mina 156 cm blir det helt ofrivilligt fisk. Men jag gör allt vad jag kan (läs: klättrar på allt jag kan komma åt å släpar på en liten pall) för att iaf komma upp i ögonhöjd med mina kunder. :D

Berätta en sak om dig som du inte tror att jag vet om?

Alltså jag har en löjligt stor fobi till plåster. De är så äckliga. Speciellt de hudfärgade. Och fötter. Hatar fötter, så snuskiga och fula. Plåster på en fot? Tvivalen!!!

6 O K T O B E R   2 0 1 1

Hösten går vidare med en liten mini intervju med Lieselotte van der Meijs. Hon drog också några frågor ur kameraväskan när vi var i Köpenhamn tillsammans  i våras och ställde frågor till varandra på tåget. Frågornas svar läste vi också upp för varandra på tågresan och det kändes som att det var ett kul inslag för att få lära känna varandra ännu bättre.

Foto: Helén Karlsson

Gör du någon speciell förberedelse inför varje fotografering. Hur ser timmarna innan en bröllopsfotografering ut?

Just bröllopsfotograferingar innebär att jag är extra fokuserad och jag börjar ladda flera dagar i förväg. Timmarna innan uppdraget börjar vill jag ha allt det praktiska klart (kameraväskorna packade, batterierna fulladdade, minneskorten tömda och kläderna som jag ska ha på mig strukna) så att jag i lugn och ro kan ladda upp mig själv. Är det en längre fotografering ser jag till att ha matsäck bestående av sådant jag enkelt och snabbt kan stoppa i mig när tillfälle ges. Jag har alltid med mig sportdryck för att kunna fylla på med energi hela tiden, både till mig själv och mina brudpar.

Jag ser också till att reka av området där fotograferingen ska ske i förväg för att veta hur ljuset faller och se ut några miljöer där vi kan börja fotografera. Ofta händer det att vi hittar något annat fint ställe i närheten när vi väl har kommit igång med brudparsfotograferingen, det är en del av det spontana som jag behöver för att kunna skapa bilder som berättar och berör.

Vad gillar du mest?

- Sparka löv på hösten?

- Hångla i regn?

- Äta frukost så det smular i sängen?

Hahaha!!!! Smulor i sängen är något av det värsta jag vet och i lövhögarna kan det ligga ormar, så det måste vara att hångla i regn!

Om jag var en Ben & Jerry-glassmak skulle jag vara...

Nordic Water Peace – söt gräddglass med chokladsås, chokladkex och fredsmärken av choklad. Varför? Jo, men jag är lite söt med drag av mjuk men stark chokladsmak, ibland krasar det till av motstånd när man tuggar på en kexbit som dock mjuknar ganska snabbt, och så har jag en stark rättvisekänsla och empati – det får fredsmärkena i choklad symbolisera.

Vilket uppdrag drömmer du om att få?

Jag skulle vilja fota Victorias och Daniels babylycka dagarna efter att bebisen sett dagens ljus. Att få föreviga de där känslorna av förundran, närhet, ömhet, lycka och tacksamhet som ett nyfött barn för med sig.

När jag blir stor ska jag:

Ha lärt mig att...

Det är aldrig försent att lära sig nya saker.

Ha slutat att...

Jämföra mig själv med andra.

Kommer jag alltid att...

Veta skillnaden på självkänsla och självförtroende.

1 6   S E P T E M B E R   2 0 1 1

Sommaren har gått och högsäsongen börjar lida mot sitt slut. Vi kände verkligen att det var dags att lägga undan jobbet för en kväll och umgås och fylla på med skratt, fest och värme. Igår sågs vi hemma hos Jenny i Vaxholm för en kräftskiva i deras lusthus uppe på kullen. Nytt för denna gång var att vi hade bjudit in männen i våra liv. Lieselotte med sin Joost, Jenny med sin Tom, Alicia med sin Raoul och jag fick ha Peter till låns. Det blev verkligen en helt underbar kväll! Kräftor, snaps, dans och många fina samtal kommer göra att vi alla minns den här kvällen. Roligast var att männen också började prata om att ha sitt egna nätverk, eftersom många av dem får assistera oss, peppa oss och finns till för oss i vårt arbete.

Vi saknade Linda som var sjuk och Anna som satt fast i husbyggandet. Våra tankar till er!

Vid 04.30 släckte jag lampan på Kungsholmen och var en väldigt lycklig fotograf.

Erika

1 5   J U L I   2 0 1 1

Sommarnatten till den 15 juli. I ett för varmt och ensamt kontor på Odengatan med Adele ur mina högtalare är det lätt att skala bort och bli sentimental. Bort med laxen, rosa filten och plastglasen med vin. Det viktiga i Rålambshovsparken för några timmar sen var vänskapen och den närhet och värme som dessa kvinnor skänker mig.

Vi är mitt uppe i allt det där som vi brinner för.

Erika

Foto: Erika Gerdemark & Alicia Swedenborg

2 7   J U N I   2 0 1 1

Vackra Vaxholm.

En helt strålande dag i juni sågs vi alla i nätverket i Vaxholm där vi snackade och fikade i solen, precis vid vattnet. Som vanligt lämnade vi mötet inspirerade, peppade och lite klokare. Det är så bra att kunna dela erfarenheter och fråga om råd i olika kniviga situationer. Sen blev det också en och annan sötsak ;) Varje gång vi ses är jag tacksam för den här gruppens intelligenta, kreativa, begåvade, ödmjuka kvinnor.

/jenny

2 4   M A J   2 0 1 1

Vidare i intervjuserien så är det Linda Broström Cabreras tur att svara på de fem frågorna hon drog ur kameraväskan när vi åkte ner till Danmark. Här följer hennes svar. Årets klokaste insikt står hon för på sista frågan.

Linda på ett fält utanför Dalarö hösten 2010. Foto: Erika Gerdemark

Vad förutom fotografi är din passion?

Passion är ett så stort ord att jag är lite försiktig med att använda det, för även om det är rätt ord för att beskriva hur jag känner för mitt jobb så är det också så att alla dagar inte är fyllda av inspiration och en berusande positiv känsla. Men det kanske är så trots allt, att om det finns passion och äkta känslor så överlever den känslan även efter perioder av ”vardagslunk”. Ser man frågan utifrån det perspektivet och tänker på vad jag alltid återkommer till och det som gör att jag mår bra så är det så skilda saker som smyckesdesign, blommor och trädgårdskonst, musik att lyssna på under låååånga ensamma promenader (perfekt för dagdrömmeri) och bra böcker med starka personporträtt (fast jag läser för sällan).

Vilket är det roligaste bröllop du fotograferat hittills?

Det är en helt omöjlig fråga att besvara för den kräver att man rangordnar olika bröllop och det blir så orättvist! Det finns bröllop som är så olika varandra att det bara blir fel att säga att ett är roligare än något annat. Om jag ändå ska nämna några så är det till att börja med ett bröllop på Rånäs slott 2010 där brudparet hade både en borgerlig och en persisk vigselceremoni. Jag kan inte riktigt säga vad det var som var så speciellt, men det hör nog ihop med människorna som var där mer än formen och det runtomkring. Det andra bröllopet som kan nämnas är ett bröllop på Sardinien 2010 där platsen i sig självklart var otroligt häftig men också att jag hade träffat paret så mycket innan att det blev en väldigt familjär känsla även för mig. Det gemensamma för dessa två bröllop jag nämnt är alltså; människorna och min relation till dem!

Handen på hjärtat; har du läst manualen till din kamera (nej, innehållsförteckningen räknas ej) och vad är din favoritfunktion?

Japp! Jag erkänner att jag är en manualnörd med ett visst kontrollbehov så visst har jag gjort det. Jag tar dock inget som helst ansvar för att jag faktiskt kommer ihåg allt! Favoritfunktion? Avtryckarknappen :-) ?

Vilken är din högsta dröm privat?

Jag vet inte om jag kan säga att en specifik dröm slår högre än alla andra. Det finns dock en sak som jag skulle vilja göra som är väldigt personlig och det är att kunna resa till avlägsna platser själv utan att vara rädd för att känna mig ensam. Jag har aldrig gjort något sådant och vet inte om jag kommer att göra det, men det är något jag tänker på!

Vilken person är viktig i ditt liv?

Det kanske låter lite ego att säga men det borde vara väldigt naturligt för alla och jag har först nyligen själv insett det på riktigt. Jag själv.

1 0   M A J   2 0 1 1

På tåget ner till Köpenhamn så föddes en idé till en intervjuserie. Vi ställde alla fem frågor på lappar och la i en kameraväska och skakade om och sedan drog vi dem tillsammans med många skratt men med också många mer allvarliga frågor. Först ut är Anna Roström från Smallpigart.

Anna utanför Louisiana Museum of Modern Art i Danmark. Foto: Erika Gerdemark.

Om du skulle få välja en plats, var som helst i världen att fotografera bröllop, vart skulle det vara?

Det första som kommer upp är ett vinfält i Italien, min stora dröm, MEN samtidigt känner jag att jag verkligen skulle vilja uppleva något helt nytt och inte så kommersiellt. Italien i all ära men om jag ändå får välja helt fritt så ser jag mig i en liten by i Mexico. Tandlösa gubbar, färgglada väggar, stora familjer vid ett trångt matbord, en hel by som förbereder sig för en kärleksfest. Ett ungt par som blir herr och fru genom traditioner som för mig är helt okända. Där ser jag mig, en ny upplevelse och troligtvis bröllop på ett helt nytt sätt…

Vad blir du inspirerad av eller vad inspirerar dig?

Att gå, cykla, åka bil, flyga eller sitta på tåg. Och det är nästan alltid i vardagen som inspirationen kommer. I bilkön speciellt, jag drömmer mig ofta bort, tar in omgivningen och kan ”måla” om den till något helt nytt. Jag har väldigt svårt att hitta inspiration när jag sitter still i ett rum eller när jag städar, men det ser jag mest som friskhetstecken ;-)

Nämn ett fotograferingsmisstag som du inte gör om!

Det är nästan så det gör ont i mig när jag skriver det här men man ska väl dela med sig av sina misstag… Jag har olika ”rutiner” när jag fotograferar, inställningar som förbereds och gör så jag kan koncentrera mig på ögonblicken istället för tekniken när ögonblicken kommer. Ett av ögonblicken som jag tycker det är viktig att tekniken är förberedd på är när det är dags att gå ut från kyrkan. Oftast är det över på några sekunder och man har inte många klick på sig att få det att stämma med ljus, känsla, skärpa osv. Av någon anledning så ”glömde” jag gå över till den inställning som jag förberett när det var dags att gå ut från kyrkan. Bilderna blev helt felexponerade och det var på håret att de gick att ”rädda”. Efter den händelsen så är jag super nojig och kollar alltid kameran 300 gånger när det är dags att gå ut från kyrkan.

Vilken miljö skulle du själv vilja bli fotograferad i?

Åhhh jag skulle vilja bli fotograferad i en miljö som man som ”vanlig” människa inte har tillgång till. Jag tänker mig ett kungligt slott i lite 1700-tals miljö där jag går runt på mitt gods i världen paradklänning och vinkar fint med handen åt folket från balkongen, heheheh… Sen går jag runt med min solfjäder och viftar bort värmen från ansiktet när jag strosar i min stora kungliga trädgård. Alla mina kungabarn springer runt och är supersöta med lockligt hår och kan typ 5 olika språk.

ELLER att bli fotograferad under någon historisk händelse, typ sittande med rosa kalasbyxor på Berlin-muren med all kaos runtomkring.

Vilken film är din favorit, alltså inte movie-film utan fotofilm?

Jag säger Dum Dummare ;-) Ok jag fattar inte movie-film, men det är en svår fråga, jag har inte fotat film sen jag gick fotoutbildning och då minns jag knappt vilken film vi använde.  Idag fotar jag bara film privat och väldigt oproffsigt med en Diana-kamera och 120-film färg Lomography (ISO 100), mest för kul.

2 6   A P R I L   2 0 1 1

Det är inte ofta man skrattar så det nästan kommer i småbyxan... Resan till Köpenhamn var absolut en skratt-resa där det hela tiden var nära... Istället för att berätta om resa så har jag klippt ihop en liten film, ett projekt som vi kanske kan se mer av sen, vem vet ;-)

Men tills dess får ni titta på galenskap, skratt och mer galenskap!

http://vimeo.com/22880204

Kramar Anna (smallpigart)

3 0   M A R S   2 0 1 1

I veckan så träffades vi hos Linda i hennes nya studio i Solna. Alla var supernyfikna på studiobygget och hennes nya arbetsplats! Linda har verkligen fått det superfint! Tillsammans åt vi frukost och uppdaterade varandra med allt som hänt sen sist, fotograferande, husbygge, bebisar, bröllopstidningar, bokningar, utlandsresor och planerna till inspirationsresan i Danmark. Tiden gick så fort så att vi ska ses en gång till innan vi åker till Köpenhamn i slutet på april.

Anna fastnade på några bilder med min mobilkamera.

/erika

1 6   F E B R U A R I   2 0 1 1

Tänk vilka gottegrisar vi är i vårt lilla nätverk weddingphotographers.se! Vi utgår helt enkelt från vilket ställe som har de smarrigaste bakverken och mumsigaste maten, för att välja plats att träffas på. Den här gången var det Annas craving på chokladmoussebakelse som gjorde att Xoko på Rörstrandsgatan blev träffpunkten för oss. Jenny kunde inte komma in från Vaxholm, för snöstormen gjorde att busstrafiken var inställd. Attans vad vi saknade henne. Dagens fokus låg på planeringen av vår inspirationsresa i april till Köpenhamn. Åh det ska bli så fantastiskt roligt! Tänk er oss sex på upptäcktsfärd med kamerorna i högsta hugg, ständigt skrattande, fara fram och fascineras av Louisiana, äta wienerbröd med chokoläääääääde i (ja inte Alicia då, hon får bara äta chokladen) och sitta uppe halva nätterna och prata prata prata! Finns bara två ord att säga om detta: Awesome och Amazing :) Just det. Vi värnar om miljön och åker TÅG till Köpenhamn!

/Lieselotte

1 9   J A N U A R I    2 0 1 1

Kärlek, glädje, vardagslivets berättelser, sorg, fotoinspiration, spännande nya möten, prestigelösa diskussioner och fantastiskt härliga inblickar i våra olika liv, det är vad vi delar i vårt lilla gäng och det är det som gör det så fantastiskt!

Jag tror att alla ämnena som nämns ovan kom upp tidigare i kväll då jag, Lieselotte, Alicia och Erika träffades för att umgås i all enkelhet efter jobbet och i vanlig ordning hade jag fått en rejäl extra dos energi när det var dags att bryta upp. Vänner som ger energi är den bästa typen av vänner!

Jenny och Anna kunde inte vara med den här gången men de var med oss i tanken ändå!

Vid tangentbordet - Linda Broström Cabrera

5   D E C E M B E R   2 0 1 0

Via våra bloggar och Facebooksidor  bjöd vi in till ett glöggmingel den 2 december i min studio på Odengatan. Alla fotografer som jobbar med bröllop var välkomna att ha en trevlig kväll med alla kollegor. Vi i nätverket samlades allesammans vid 16-tiden för att göra ordning glöggen, göra snittar och tända marshaller. Vi blev totalt ca. 36 bröllopsfotografer som spenderade kvällen med att träffa kända och okända ansikten. Det var riktigt härligt att så många kom i glöggoset och bland de tända decemberljusen, framför allt eftersom många av oss lever fotograflivet på internet så är det extra kul att se vilken fotograf som egenligen finns bakom alla bröllopsbilder.

Jag kan redan nu utlova att det här måste bli en tradition! Under kvällen var också en kamera uppställd tillsammans med diverse julutklädnader. Tanken var att alla skulle skriva sina namn på skyltar så det tydligt framgår vem som är vem här. Men ju längre kvällen led så glömdes många skyltar bort ... Hoppas att några kan kännas igen ändå trots skägg och tomteluvor.

Varmt tack till alla som tog sig tid och kom och minglade med oss! Vi blev överrösta med godsaker och presenter och vi kommer garanterat stå stadigt fram till jul!

Såhär kul hade vi!

/erika

2 9   N O V E M B E R   2 0 1 0

Inför vår senaste träff hade några av oss bett Linda att hålla en liten Lightroom-kurs. Själv jobbar jag med mina bilder i Camera Raw och därför var jag extra nyfiken på hur Lightroom fungerar. Men först måste vi prata av oss och äta lite gott och det gjorde vi med besked. Härliga sallader från Gildas Rum på Nytorget och till efterrätt fixade vår extra middagsgäst Helén Karlsson (grym fotograf med inrikting på mode) smör- och kardemummastekta äpplen med cashewnötter och vaniljglass. Jösses vad gott det var! Och till fikat hade vi glutenfria småkakor till Alicias stora glädje. Nu verkar det kanske som att vi bara mumsade och hade oss, men så småningom satte vi oss framför datorn och Linda visade hur skicklig hon var på LR. Vi andra fick flera aha-uppleverlser under genomgången, tack snälla Linda för dina pedagogiska förklaringar :-)

/Lieselotte

1 5   N O V E M B E R   2 0 1 0

8    O K T O B E R     2 0  1  0

Vi blir alltid så glada när andra fotografer vill hänga med oss. Några av Skånes snyggaste bröllopsfotografer är ju inte fy skam heller ;-) Lisa Wikstrand, Lina Roos, Jenny Sandberg och Marie Walther åkte hela vägen från Skåne till Stockholm för fika/äta :-) fotosnacka och så klart gå på Fotografiska. Emelie Ohlsson skulle också tittat förbi men fick tyvärr förhinder, du får hänga på nästa gång!

Jag tycker alltid det är så inspirerande att möta andra företagare, speciellt som är i samma bransch. Mer fototräffar åt bröllopsfotografer!!!

Som ni säkert förstår var det en del kameror på nätverksträffen, jag tänkte visa några av bilderna så ni vet hur snygga vi är i verkligheten ;-) Förresten mig ser ni bakom kameran!

/Anna

2 2    J U LI   2 0 1 0

Det brukar aldrig gå så här långt mellan träffarna men jag tror att sommaren och alla bröllop gjort att vi haft svårt att ses. Flera av oss har varit ute på resande fot och fotograferat mycket utanför Stockholm. Självklart jätte kul men jag tror vi alla känner att det skulle vara trevligt med 8 dagars veckor så vi kunde ses liiiite mer.

Sist vi sågs blev det mest uppdateringar av varandras liv och inte så mycket fotosnack. Ska inte gå in på detaljer men jag kan avslöja att det är ett gäng sjuka individer som lätt kan spåra ur ;-)

Skickar med några bilder från lunchen på oss tjejer (och småkillar). Vågar dock inte säga om det är Sigge eller Max som är med på bilden. Jenny är den som ser skillnaden ;-)

/Anna

2 3    J U N I   2 0 1 0

Tidningen Kamera & Bild har uppmärksammat oss och intervjuat Erika om varför vi nätverkar och vad vi vill åstadkomma med vårat samarbete.

Läs hela artikeln här.

1   M A J   2 0 1 0

Vi har träffats i snart ett år och haft middagar och sammankomster med samtal om bröllopsfotografin i Sverige och internationellt. Vi har träffats för att det är kul och för att vi har så mycket gemensamt, helt utan strategier. Men nu har vi äntligen gjort vårt nätverk offentligt och vi ser fram emot en super rolig utveckling tillsammans! Det har varit många möten för att samtala om nätverket, formulera våra stadgar och utforma mål. Tänk bara att en sådan enkel sak som att skapa den här hemsidan kan vara så roligt och tidskrävande!

I början av mars blev vi fotograferade av Helén Karlsson för att få bilder på oss att använda här på sidan. De flesta av oss blev först lite extra snygga med hjälp av en superduktig makeupartist som heter Valentina Barrera Munoz och sedan blev det plåtning och lunch i Fjärilshuset i Hagaparken. Att bli fotograferad själv som fotograf är en otroligt bra träning för att bättre förstå hur våra kunder känner sig i en fotograferingssituation!

Varmt tack till Helén Karlsson och Valentina Barrera Munoz för denna dag!